Paluu lentopallon pariin - Moninkertainen Suomen mestari Kaisa Nyman

Olen Kaisa Nyman, 36-vuotias taloushallinnon assistentti ja lentopalloilija. Pelasin Mestaruusliigaa Jymy Volleyssä Nurmossa kaudella 2019-2020. Ehdin jo lopettaa lentopallourani vuonna 2016, mutta innostuin uudestaan kokeilemaan, miten näin vanhempana pystyn haastamaan nuoria liigakentillä. Vuoden 2019 kesällä päätin laittaa itseni fyysisesti parempaan kuntoon, jotta pystyisin pelaamaan taas liigatasolla ja etten loukkaantuisi. Kesän fysiikkatreeni tehosi hyvin ja olin intoa täynnä, kun pääsin takaisin pelikentille.

-

-

Olen urheillut tavoitteellisesti 16-vuotiaasta asti ja halusin kehittyä aina vaan paremmaksi ja paremmaksi pelaajaksi. Liigaurani Suomessa aloitin vuonna 2001. Nykyiset pelikaverini eivät olleet silloin vielä edes syntyneet tai sitten olivat vielä hiekkalaatikolla leikkimässä. Tämä oli 14. kausi Mestaruusliigassa ja ehdin vielä välissä käydä Ranskassa kaksi kautta kokeilemassa täysammattilaisuutta.

Olen nuoresta asti pitänyt unen ja levon tarvetta hyvin tärkeänä. Itselle lepo on tärkeintä, jotta jaksaa ja saa energiaa sekä palautuu urheilusuorituksista. Urheilu-urani aikana pyrin siihen, että sain hyvät yöunet varsinkin ennen tärkeitä pelejä. Tietenkin joskus oli vaikeampi saada nukuttua, jos tärkeä matsi oli tulossa. Silloin pyrki rentouttamaan itsensä ja viemään ajatukset johonkin muuhun.

-

-

Aikaisempina vuosina olen yhdistänyt lentopallon opiskeluihin ja viimeisenä vuotena aloitin myös osa-aikatyöt urheilun rinnalla. Nyt kun viime kesänä päätin, että haluan vielä kokeilla rahkeitani lentopallossa, mutta tällä kertaa haasteita toi matkustus sekä kokopäivätyö. Alkusyksy meni aika hyvin, kun oli vielä valoisaa ja ajaminen oli helpompaa, kun ei ollut vielä lunta. Mitä pidemmälle kausi meni ja tuli pimein aika vuodesta, väsymys iski kovaa. Huomasin sen, että on pakko antaa levolle enemmän aikaa. Kaikkea ei pysty tekemään samaan aikaan ja jostain oli annettava periksi.

Yritin saada unirytmin kuntoon ja mahdollisimman paljon unta. Kaudella kummiyritykseni oli Uni Showroom. Tatu lähetti minulle kokeiluun Greenlinen peitot ja tyynyt sekä Hehkun pussilakanat. Kiitos Uni Showroom hyvien yöunieni tukemisesta! Sain parhaan avun siihen, että pääsen nukkumaan hyvin. Greenlinen peittoni on kevyt, mutta pitää lämmön todella hyvin. On parasta kietoutua peittoon ja saada se lämmön tunne ja nukahtaminen on helppoa. Hehkun lakanat tuntuvat iholla todella pehmeiltä.

Näin vanhempana, en palaudu enää siten kuin nuorempana. Tarvitsin todella paljon unta! Fysiikkatreenit tein täällä Jyväskylässä, mutta matkustin pari kertaa viikossa Nurmoon lajitreeneihin sekä tietenkin siihen päälle pelimatkat. Matkustusta tuli paljon ja tottui autossa istumiseen. Eihän se optimaalista urheilijalle ole, että 2,5-3 tunnin matkustuksen jälkeen mennä suoraan harjoituksiin ja yrittää saada itsestään henkisesti ja fyysisesti kaikki irti.

Minulla oli kuitenkin todella kova into ja lentopallokentällä on sitä jotakin, mitä en näin ”normi” elämässä pysty saamaan. Se tunne, kun olet joukkuetovereiden kanssa yhdessä kentällä, on jotakin sellaista mitä on vaikea kuvailla.

Tunteet voivat mennä laidasta laitaan pelin tai harjoituksen aikana. Hienot suoritukset antavat kaikille voimaa ja itsevarmuutta pisteiden tekoon. Oma itsevarmuus on korkeimmillaan pelikentällä, vaikka muuten olenkin vähän arka. Tiedän pelikentällä, miten homma toimii ja minulla on pelikaverit tukena. Joukkue puhaltaa yhteen hiileen ja tavoittelee yhteistä päämäärää.

-

-

Kausi 2019-2020 jäi kaikkien osalta lyhyeksi, kun urheilusarjat jouduttiin päättämään korona- viruksen takia. Korona jyllää joka puolella maailmassa ja jokaisella on varmasti epävarma olo tulevasta. Lentopallokentällä joukkuekavereiden tuki on tärkeä vaikeissakin tilanteissa, samanlailla tukekaamme toisiamme pelikenttien ulkopuolellakin.

Pysykäämme terveinä!

Terveisin
Kaisa